Cannondale Scalpel Carbon 2


We hebben in 2021 nog een geweldige mountainbike mogen uitleveren, namelijk de Cannondale Scalpel Carbon 2. Deze XC-mountainbike heeft alle ingrediënten in zich voor een ultiem racebeest.

De Scalpel Carbon 2 is licht (ongeveer 10.7kg) heeft top Shimano XT componenten, stijve wielen, een Lefty Ocho én een lekkere agressieve race geometrie.

_

FlexPivot

Het FlexPivot veersysteem is de sleutel tot de ongelofelijke goede veerprestaties en het lage gewicht van de Scalpel. De Scalpel heeft aan de achterzijde van de liggende achtervork geen lager nodig om te scharnieren; De achterbrug is hier zo dun gemaakt, zodat dit gedeelte ongeveer 6 a 7 graden kan “flexen”.

Ondanks de afwezigheid van het scharnierpunt bij de achteras heeft de Scalpel toch 100mm veerweg.

Of dit dunne gedeelte sterk genoeg is? Het ziet er dun en kwetsbaar uit, maar dat is het zeker niet. Het dunne deel bestaat uit massief carbon, is zijdelings super stijf én uiteraard uitvoerig en zeer zwaar getest. Deze test heeft het frame met gemak overleeft. Zeker sterk zat dus. (het max. gewicht van de rijder is zelfs 138kg!)

Met slechts 1.9kg inclusief demper is het Scalpel frame één van de  lichtste full suspension MTB-frames die ooit is gemaakt.

_

Schwalbe Thunder Burt

Standaard heeft de Scalpel Carbon 2 een Schwalbe Racing Ray (voor) en een Racing Ralph (achter) gemonteerd. Voor deze klant hebben wij echter een Thunder Burt gemonteerd; een nog snellere XC band met nog minder rolweerstand.

De Thunder Burt is zeer geschikt voor droge XC trails. Overtuigend door een gering gewicht en extreem lage rolweerstand – de snelste MTB band van Schwalbe.

  • veel kleine vlakke noppen voor en rustig snel afrolgedrag
  • veel gripvaste randen speciaal voor harde ondergronden
  • hoekige buitennoppen voor goede controle in de bochten en grip.
_

Scalpel In Actie