Iets ten noorden van de MTB-parcours in het Dijkgatbos ligt het gronddepot Wierholt. Staatsbosbeheer is eigenaar van dit stuk grond en heeft onlangs toestemming gegeven voor de aanleg van een MTB-route op dit gronddepot.

Het hoogteverschil leent zich uitstekend voor een korte, technische route met talloze Technical Trail Features (TTF). Afdalen en klimmen in de polder? Ja, dat kan dus nu, want op de MTB-oute over het Wierholt moet er behoorlijk geklommen worden en uiteraard mag je daarna lekker afdalen.

_

Het MTB-parcours bestaat uit drie onderdelen:

Basispad
Het ontwerp bestaat uit een basispad zonder technische elementen (in rood weergegeven), zodat de route weliswaar fysiek uitdagend is, maar technisch niet. Uiteraard zitten er wel (snelle) afdalingen in, maar dat is inherent aan de parcours op een grondlichaam. Hierdoor is het parcours voor een brede doelgroep toegankelijk, van beginner (technisch gezien) tot expert. In dit parcours is optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige hoogteverschillen zonder afbreuk te doen aan de flow in het parcours. De snelheid kan daardoor hoog liggen. Korte bochten aan het eind van een afdaling worden voorzien van een kuipbocht met het oog op de flow. Bovendien zijn kuipbochten erg aantrekkelijke om te rijden. De kuipbochten worden in principe gebouwd met aangevoerde grond, maar er kan er bijvoorbeeld ook één worden gebouwd met hout (wallride).

Skill park
Op het minder steile westelijke talud is een skillpark voorzien. Een skillpark is een klein parcours waarin talloze TTF’s zitten. Hier kunnen de verschillende mountainbiketechnieken (balans, juiste rijsnelheid, step ups, drops, rotsen e.d.) getest en getraind worden in een relatief veilige omgeving. De snelheid ligt over het algemeen laag. De TTF’s die hier gebouwd kunnen worden zijn bijvoorbeeld rockgardens, drops (hout of rotsen), jumps (grond of hout) en skinnies (gezaagd hout of gevlakte boomstammen). Het skillpark sluit op één plek aan op het basispad. Dit geeft de kans om een (extra) informatiebord neer te zetten met de gedragsregels.

TTF’s op parallelle paden
Het basispad bevat geen TTF’s, maar op parallelle paden worden wel enkele TTF’s gebouwd. Hier zal de snelheid hoger liggen dan in het skillpark, waardoor ze een ander karakter krijgen. De TTF’s zijn drops (hout of rotsen) en jumps (grond of hout). Deze parallelle paden zullen apart aangegeven worden met waarschuwingsborden.

_

Opening zaterdag 4 maart

uitnodiging-opening-MTB-A5-1
uitnodiging-opening-MTB-A5-2