Salomo Bikes heeft een geweldige en razendsnelle mountainbike mogen uitleveren. Deze Cannondale Scalpel HT Carbon 4 is 2 maanden geleden geïntroduceerd door Cannondale en heeft alles in zich wat je van een race-georiënteerde hardtail mag verwachten.

_

Extreem Progressief

De Scalpel HT (HT staat voor Hardtail) is gebaseerd op de full suspension “Scalpel” en een beetje op het hardtail model de “F-Si”.

Voor deze nieuwe hardtail heeft Cannondale een geheel nieuwe benadering voor dit type MTB gekozen; nog steeds licht maar nu met meer veerweg, meer comfort en een geometrie die stabieler is in de afdalingen en op ruiger terrein.

De balhoofdshoek is rond de 66.5/67 graden, in een categorie waar 69 graden redelijk standaard is. Dit is extreem progressief te noemen. Deze hoek zie je normaal bij “downcountry” en “all mountain”  full suspension mtb’s. Deze hoek zorgt voor een grotere “trail” van 100mm, waardoor het voorviel makkelijk over oneven terrein rolt.

Dit is een mountainbike om loeihard mee bergop te knallen en al even hard naar beneden te denderen!

_

Proportional Respons

Naast een laag gewicht (frame is rond de 900 gram) en de progressie geometrie is “comfort” ook enorm belangrijk. Cannondale heeft hier veel aandacht aan geschonken.

De maatspecifieke geometrie vergroot de achtervork lengte naarmate de frames groter worden. Dit centreert de rijder beter tussen de wielen, voor optimale handling en tractie (tijdens klimmetjes).

Flex-Zones; Aan de achterkant van deze mtb werken “flexzones” in de liggende achtervorken samen met de verlaagde staande achtervorken om meer flex te bieden en minder trillingen naar de rijder door te geven.

De laag aangezette staande achtervork en de 27.2mm zadelpen kunnen ook wat flexxen. Zo krijg je een race hardtail die toch wat comfort biedt

scalpel ht 2022 frame
_

Snel en Agressief

Duidelijk in de ontwikkeling is dus de focus op meer comfort voor de rijder. Verstandig ook. Beter dan focussen op 50 gram minder 🙂 Met meer comfort treedt er minder vermoeidheid op en kun je langer en harder rijden. Het gevoel van controle en ontspanning is daarbij ongeëvenaard!

Deze hardtail is écht een racemonster en komt uitstekend tot zijn recht in de routes rond de Utrechtse Heuvelrug.

De Scalpel HT is de meest agressieve, progressieve en meest innovatieve hardtail die Cannondale ooit gemaakt heeft en het zal ons niks verbazen als dit de “basis” wordt voor vele nieuwe, nog te ontwikkelen hardtails.

Deze Scalpel HT Carbon 4 kost €2499,-