3D geprint zadel van Fizik


Bij 3D-printen denken veel mensen nog steeds aan een machine waarmee je simpele kunststof voorwerpen en prototypes kunt uitprinten. Leuk voor hobbyisten en ontwerpers, maar verder vooral een gimmick.

Professionele toepassingen van 3D-printen zijn echter in opkomst. Zo kan je in Amsterdam overnachten in een 3D geprint huis en worden er tegenwoordig ook custom protheses geprint.

Ook in de fietswereld is 3D-printen in opkomst. Zo is Bastion Cycles is een fietsmerk die lugs 3D-print, van titanium en zo een waanzinnig gaaf frame maakt.

_

Voordelen Van 3D Printen

Door de laagsgewijze manier van opbouwen en het simpel kunnen verwijderen van support (wat soms zelfs helemaal niet nodig is), is het mogelijk om zeer complexe vormen te vervaardigen die conventioneel nooit geproduceerd kunnen worden.

En wat is een complexe én zeer sterke vorm? Juist… een honinggraat 🙂 Die gedachte hadden de ontwerpers van Fizik ook toen ze bezig waren met het ontwerpen van het fietszadel van de toekomst.

Fizik is een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse Carbon 3D. Dit bedrijf is gespecialiseerd in 3D-printen en maken hierbij gebruik van Carbon Digital Light Synthesis (DLS) technologie. Hierbij worden licht en zuurstof gefuseerd om polymeer producten te maken van hars. Ze kunnen hiermee veel sneller, betere en beter afgewerkte producten leveren dan bij conventioneel 3D-printen.

_

Antares Versus Evo 00 Adaptive

Het eerste zadel dat Fizik met deze 3D print techniek aanbiedt is de Antares Versus Evo 00 Adaptive. Bij dit futuristische zadel is het hele bovenwerk 3D-geprint en geplaatst op een schaal van carbon. Het zadel is beschikbaar in twee breedtes.

Ten opzichte van traditionele zadels heeft dit zadel de volgende voordelen:

✓  Laag in gewicht.
✓  Meer comfort/demping.
✓  Uitstekende ventilatie.
✓  Dankzij de honinggraat structuur en de 3D print techniek is dit zadel zeer flexibel in de zin van stijfheid. Op de punten waar comfort is gewenst is het zadel anders geprint (zachter) dan op de posities waar stijfheid en ondersteuning is vereist.

139mm zadel

  • Maten: 274 x 139mm
  • Gewicht: 147 g

146mm zadel

  • Maten: 274 x 146mm
  • Gewicht: 154 g

Dit gave zadel van de toekomst kost €390,- Dat is niet niks, maar dan heb je ook wel wat 🙂